„Zajlik
A lényeg

Máig sem készült el a gödi adatközpont

8/02/2022 13:54

| Szerző: Klubrádió

Nem készült el a kormányzati adatközpont Gödön, amire a magyar kormány már milliárdokat költött el Uniós pénzből, befejezését még öt évvel ezelőttre, 2017-re ígérték – közölte Hadházy Ákos.

Az ellenzéki politikus a helyszínről közvetített bejelentkezésében elmondta: a magyar kormány először komoly beruházásnak nevezte a szerverközpontot, majd később már az elképzelés valamennyi tervét igyekeztek eltüntetni – a projektre szánt pénz viszont - az ellenzéki politikus szerint – már nincs meg. 

Hadházy korábban is azt mondta a Klubrádiónak, nem számít arra, hogy egyszer csak megépül a szerverpark, amelynek már 2017-ben működésebe kellett volna lépnie. A független országgyűlési képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak is felelőssége van ebben az ügyben. Az unió a projektre szánt összeg 110 százalékát folyósította a projektre szánt összegnek. Olyan feltételek mellett, hogy amennyiben a magyar államot megbüntetik, úgy a 10 százalékot veszik mindössze vissza. Ez azt jelenti, ha az unió valamiért megbüntet egy tagállamot nem a projektben felhasznált összeget kell visszafizetnie, hanem ugyanazért az összegért egy másikat kell megvalósítania. Tehát nincs komoly fenyegetés, hogy az "elcsalt pénzt" visszakövetelje az EU.