„Zajlik
A lényeg

Náci jelszavakat üvöltöztek, kart lendítettek, majd levizelték a zsinagótát a Dohány utcában randalírozó fiatalok

4/05/2022 15:13

| Szerző: Klubrádió

Négy budapesti fiatalt gyanúsítanak a Dohány utcai zsinagógánál vasárnap kora reggel történt csoportos garázdasággal - számolt be az MTI szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

Az Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport egyik tagja készített felvételt vasárnap hajnalban azokról a fiatalokról, akik a zsinagógánál randalíroztak.

Az RTL által újraközölt videón látszik, hogy egyikük a kerítést próbálja berúgni, egy másik a kukát rúgja fel, náci jelszavakat kiabálnak, kart lendítenek, sörösdobozzal dobálják az épületet, majd végül ketten levizelik a falát.

A BRFK az ügyben hivatalból rendelt el nyomozást csoportosan elkövetett garázdaság miatt ismeretlen tettesek ellen. Két napon belül azonosították a fiatalokat, akiket kedden gyanúsítottként hallgattak ki. A 16, 20, 21 és 22 éves elkövetők beismerték a bűncselekményt, tettüket mindannyian megbánták, és ittasságukkal magyarázták.

Erzsébetváros polgármestere is elítélte az akciót: Niedermüller Péter szerint nincs mentség arra, hogy náci jelszavakat üvöltöztek és sörösdobozokat hajigáltak, majd levizelték a zsinagógát, mert „sem az életkor, sem a részegség, sem semmi nem magyarázhatja ezt a viselkedést”.

A kerület vezetője hétfőn este Szücs Balázs alpolgármesterrel együtt mécsest gyújtott ott, ahol előző éjszaka meggyalázták a zsinagóga épületét.

(forrás: 444/Telex)