„Zajlik
A lényeg

Novák a Ryanair gépével jött haza Rómából

31/08/2021 15:53

| Szerző: Klubrádió

Felvételek alapján a fekete Volkswagen kisbusz, amit Orbán régóta használ, a honvédségi gép érkezésekor éppen a horvátországi braci repülőtér előtt parkolt. Nem sokkal később a miniszterelnök részt vett a katolikus törvényhozók 12. alkalommal megrendezett éves találkozóján. Novák Katalin családügyi miniszter a gépen utazott visszaúton azonban már a Ryanair gépével jött.

Orbán Viktort és csapatát a múlt héten több helyszínen szedte össze a kormánygépként használt HM Dassault Falcon 7X Rómába, a katolikus törvényhozók éves találkozójára menet – írja a 24.hu cikke alapján a 444.

A Honvédelmi Minisztérium repülőgépe csütörtök délben szállt fel Kecskemétről, hogy egy a Balatont is érintő körrel Budapestre repüljön, és a Liszt Ferenc repülőtőrről (vélhetően Novák Katalinnal és a delegációval a fedélzetén) 16 órakor indult tovább, de nem egyenesen Rómába, hanem Horvátország felé, majd Brac szigete előtt süllyedve kikapcsolta a jeladót.

A 24.hu felvételei alapján a fekete Volkswagen kisbusz, amit Orbán régóta használ, a gép érkezésekor éppen a braci repülőtér előtt parkolt.

Dassault Falcon 7X repülőgép a kecskeméti katonai repülőt?
 
 Dassault Falcon 7X katonai repülőgép száll fel a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten 2020. június 9-én. MTI/Ujvári Sándor
 

Egy reptéri kamera felvétele alapján pedig a szombati visszaúton a gép megint leszállt Horvátországban, most Zadarban. A Falcon csak 17 percet töltött itt, amíg többen kiszálltak a gépből, majd a repülő a visszaúton is kikapcsolta a nyomkövetőt.

Ezután a miniszterelnököt csütörtök este fotózta le a 444 olvasója egy római étterem teraszán a felesége és a fia társaságában. A cikk megjelenését követően a miniszterelnök sajtófőnöke közölte, hogy Orbán Viktor hivatalos útra ment, „a katolikus törvényhozók 12. alkalommal megrendezett éves találkozóján vesz részt, amelyet minden esztendőben Rómában és az olasz főváros közelében fekvő Frascatiban tartanak meg”. A közlemény szerint Orbán pénteken érkezett Rómába, a fotó viszont csütörtökön készült.

Orbán Balázs államtitkár a Facebookon azt is írta, hogy az Orbán család tagjai is a keresztény törvényhozók nemzetközi találkozójának résztvevői voltak, a meghívás „a hagyományoknak megfelelően és valamennyi meghívott fél számára, magában foglalja a házastársak és a családtagok meghívását is”.

Arra a kérdésre, hogy hol nyaralt Orbán, és hogyan ment vele a családja Rómába, Orbán sajótfőnöke, Havasi Bertalan a 24.hunak azt írta: „a hivatalos programok során a miniszterelnök mindig a hivatalos előírások szerint utazik, biztosításáról a Terrorelhárítási Központ gondoskodik. Családtagjai költségeit pedig az eddigi gyakorlatnak megfelelően ő maga állja.” Az eseményen részt vett Novák Katalin családokért felelős miniszter is.

A visszaúton is hasonló manővert hajtott végre a gép.

Novákot is kérdezték erről keddi sajtótájékoztatóján, de csak annyit árult el, hogy ő honvédségi különgéppel repült Rómába, hazafelé pedig Ryanair-járattal utazott. Ezek szerint ő nem szállhatott ki Horvátországban.