„Zajlik
A lényeg

Oligarchastopot hirdetne az EP

10/02/2022 10:42

| Szerző: Klubrádió

Az uniós forrásból származó pénzek útjának hatékonyabb nyomonkövetésével, szigorúbb adatgyűjtéssel szeretné megakadályozni az Európai Parlament, hogy ezeket politikai szereplők saját pénzügyi hasznukra fordítsák. Akikről bebizonyosodik, hogy csaltak a uniós támogatásokkal, feketelistára kerülnének a jelentés-tervezet szerint.

Az Európai Parlament "rendkívüli aggodalommal" állapítja meg, hogy a politikai kapcsolatokkal rendelkező oligarcha-hálózatok képesek elfoglalni a nemzeti médiapiacot és beavatkozni a demokratikus szféra működésébe – áll abban a jelentés-tervezetben, amelyről ma szavaz a testület költségvetési ellenőrző bizottsága. A Népszava cikke szerint az „oligarchaszervezetek” elleni küzdelemről szóló határozati javaslat szerint egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai és más politikai pozíciókat betöltő személyek is az "oligarchia részei", és aktívan törekednek arra, hogy az uniós forrásokat saját pénzügyi hasznukra használják fel.

Az Európai Néppárt finn képviselője, Petri Sarvamaa szerint ezért az EU intézményeinek minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozniuk, hogy az oligarchák átvegyék a gazdasági, pénzügyi és politikai irányítást. A néppárti politikus hatékonyabb adatgyűjtést sürget az EU-pénzekről és szigorúbb szabályozást az összeférhetetlenség és a földrablás ellen. A jelentés-tervezet egyben egy feketelista összeállítását is javasolja, amelyen azon politikai szereplőket gyűjtik össze, akikről bebizonyosodott, hogy csaltak az uniós támogatások felhasználásakor.

 
Európai Parlament
 
Forrás: Flickr.com
Fotó: Fred MARVAUX