„Zajlik
A lényeg

Orbánt megemlítette az EU-s oligarcha jelentés

11/02/2022 06:47

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága csütörtökön elfogadott egy jelentést, ami arról szól, hogy "soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban a saját zsebre dolgozó és a magánérdekeit a többség fölé helyező politikai elit jelenléte" - írja a Népszava. Ez így önmagában is érdekes, de a Népszava szerint a jelentés név szerint megemlíti Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, akivel kapcsolatban "oknyomozó cikkekre hivatkozva felróják a miniszterelnöknek, hogy újraosztotta a mezőgazdasági vagyont a belső köre számára". A másik megemlített, Andrej Babiš, volt cseh kormányfő.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a Reggeli gyorsban azt mondta, hogy az EU nem lépett fel kellő határozottsággal, így a demokratikus normák leépítése és az oligarchia terjedése ragadóssá vált. Más országokban is előfordul, példaként Csehországot és Szlovéniát említette még. A beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

2022. február 11. Reggeli gyors - részlet 22.02.11. Cseh Katalin
09:04
00:00

A jelentésben azt írják, hogy 2018-2019-ben kirívóan de magas volt az egyetlen ajánlattevővel kötött közbeszerzések aránya, valamint 2015 és 2019 között Magyarország kapta a legtöbb pénzügyi korrekcióra vonatkozó ajánlást az EU Csalás Elleni Hivatalától.

Az indítvány két előterjesztője a finn Petri Sarvamaa jelentéstevő és Monika Hohlmeier, a szakbizottság bajor keresztényszocialista elnöke volt, 22 szavazat mellett négyen ellenezték és ketten tartózkodtak a jelentés elfogadásakor. Az EP március végén szavaz a jelentésről.