„Zajlik
A lényeg

Péntek délután négyig kell leadniuk az egyéni képviselőjelölteknek az ajánlásokat

25/02/2022 10:52

| Szerző: Klubrádió

Ha péntek délután négyig nem adják le az egyéni képviselőjelöltek a jelöltségükhöz szükséges 500 érvényes aláírást, különben lemaradnak az idei választáson való indulás lehetőségéről.

A választási honlap szerint egy nappal a határidő lejárta előtt mintegy 250 egyéni jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba (négy jelölt nyilvántartásba vételét jogerősen visszautasították), ami tudva, hogy az ellenzéki összefogás és a Fidesz is az első napokban leadta az ajánlásait, ez azt jelenti, hogy rajtuk kívül más pártoktól még legalább 38 egyéni jelölt biztosan szerepelni fog a különböző egyéni választókerületekben a szavazólapokon – írja a Telex.

A helyi választási bizottságok miután megállapítják, hogy kinek lett meg az 500 aláírása, nyilvános ülésen – akár kalapból kihúzva a neveket – kisorsolják az egyéni képviselőjelöltek sorrendjét a szavazólapon. Ha több jelölt neve azonos egy szavazólapon, a nevük után zárójelben fel kell tüntetni a születési évüket. Ha még ezek is megegyeznek, a jelölteket a lakcímük szerinti települést kell feltüntetni, ha az is azonos, akkor pedig a foglalkozásuk megjelölésével kell megkülönböztetni a szavazólapon – írja a portál.

Választás 2018 - Szavazókör Budakeszin
Budakeszi, 2018. április 8. Egy választópolgár átveszi a szavazólapot Budakeszin, a Fő utcai bölcsődében az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 
 

Az országos listán szereplő pártok sorrendjéről a Nemzeti Választási Bizottság dönt szombaton délután négy óra után, akkor jár ugyanis le a listaállítási határidő.