„Köszönjük
A lényeg

Ül Csányi Sándor kormánykritikája

19/10/2024 11:01

| Szerző: Klubrádió

A gazdaságpolitikában nincs stratégiai tervezés, a kabinet ide-oda csapkod. Ezt mondja a bank360.hu vezető szakértője egyetértve Csányi Sándor OTP-elnök kormányt bíráló kijelentéseivel.

Jogos Csányi Sándor kormánykritikája – véli Büttl Ferenc, a bank360.hu vezető szakértője az OTP Bank elnökének a kabinet gazdaságpolitikáját bíráló kijelentéseiről, amiket a héten fogalmazott meg egy konferencián. Csányi Sándor azt mondta: nincs még egy olyan kormány, amely annyira beavatkozna a bankok életébe, mint a magyar, a bankszektor terhei magasak és kiszámíthatatlanok, valamint azt is a kormány szemére vetette, hogy az extraprofitadónak idén már nem kellene léteznie.

Az ATV híradója által megkérdezett Büttl Ferenc azt mondta, a gazdaságpolitikában nincs stratégiai tervezés. Ahogy a közgazdász fogalmazott: a kabinet ide-oda csapkod. Hozzátette azonban, Szerinte azzal együtt, hogy a bankok így is rekordprofitokat értek el, a környezet túl sokat változik. „Az, hogy kamatstopokat vezetnek be, nagyon ritka, és az is ritka hogy ez hosszú ideig fennáll. Az, hogy egy rendkívüli helyzetben időlegesen valamilyen korlátozásokat vezetnek be, akár a bankszektorban akár máshol, ez előfordul más országban. Azonban az, hogy egy ilyen korlátozás 3 évig életben van, folyamatosan meghosszabbítják, ez azért már ritkának számít”.

A DK parlamenti képviselője, Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) egykori főtitkára szerint is jogosak Csányi észrevételei. A DK-s politikus szerint a magyar gazdaság rossz versenyképességét a kiszámíthatatlanság is okozza, mert így a vállalatok kevesebb korszerűsítést hajtanak végre.