„Zajlik
Hetes Stúdió

A "rock and roll" a bőrünkre megy – Hetes ajánló

12/10/2024 12:46

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor európai parlamenti szerepléséről és a reakciókról Kéri Lászlóval beszélgettünk, szó volt az ipariűzési adó tervezett átalakításáról és kínai nyomulásról, hálózatépítésről is. A második órában természetesen megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit.

2024. október 12. Hetes Stúdió (2024. október 12., szombat 15:00)
52:55
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

Tudjuk, hogy a bőrünkre megy, de ez a közjáték Strasbourgban mintha az abszurd komédia jeleit is mutatta volna: a soros elnök tervei, miközben hivatali idejének több, mint fele letelt. Elnöknek a többség nem tekinti, terveire az Európai Parlamentben nem reflektált senki. Amiről beszéltek, az orbáni diktatúra, korrupció, az unió elárulása, az Orbán szerint csihi-puhi és rock-and-roll. Ám a kormánymédia szerint győzött, csak az nem világos, miben. Kéri László politológust kérdeztük.

Kéri László reggeli személy
 
Kéri László korábban a stúdióban l Fotó: Mátyus László
 
 

Kezelhetetlen hiány és csak látszatképpen működő önkormányzatok – számos településen ez várható, ha a kormány jövőre újraosztja a települések által beszedett iparűzési adót. A bevételt az úgynevezett járási fejlesztési alapokba irányítják. Ez elvileg nem lenne ördögtől való elképzelés, de sokan attól tartanak, zömmel csak kormánypárti önkormányzatokhoz kerül majd a pénz. Józsa Márta összeállítása.

 
Városiak adófizetése a középkorban l Wikimedia
 
 

Egyre több nyugati jogvédő civil, illetve állami szervezet jelzi, hogy Kína a világban – így Magyarországon is –, éppen széles hálózatát építi ki azokban a szervezeteknek, amelyek az úgynevezett Egyesült Front kötelékében működnek. A cél az Egyesült Államok tavalyi külügyi jelentése szerint Peking külföldi kritikusainak elnyomása vagy fenyegetése. A hálózat szervezeteinek külföldön be kell tartaniuk a kínai törvényeket. Vendégünk volt Krajczár Gyula külpolitikai újságíró, a Jelen főszerkesztőhelyettese.

Kína Tibet arato András
 
Kínai rendőrők l Fotó: Arató András
 

Hosszú távon Magyarország rosszul jár a kínai nyomulással – mondja Isaac B. Kardon Amerikában kutató Kína-szakértő, aki szerint Peking eleinte simulékony politikát alkalmaz, de aztán bőven megkéri az árát. Úgy véli: Magyarország a gyenge láncszem Európában, ezért vonzó a keleti vezetők számára. Csernyánszky Judit interjúja.

Isaac B. Kardon
 
Isaac B. Kardon l Forrás: www.isaacbkardon.com
 
 

Megbeszéljük a hetet

2024. október 12. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2024. október 12., szombat 16:05)
52:11
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

Az adás második órájában megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit, vendégünk volt Horváth Gábor, a Népszava, és Horváth Zoltán, a HVG újságírója, hazai pályán Bolgár György és Szénási Sándor. A szerkesztő Józsa Márta.

Hetes Stúdió vendégek: Horváth Gábor Népszava, Horváth Zoltán Hvg 2024.10.11
 
Balról jobbra: Horváth Gábor, Horváth Zoltán Hvg 2024.10.11
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Az adásnak ezt a második részét szombaton 18:00 órától a Klubrádió YouTube-csatornáján meg is nézhetik!

Hetes stúdió
2024. október 12., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Józsa Márta