„Zajlik
Megbeszéljük...

Kovács Gergely a Tiszáról: Nem látom, miért indultak el a budapesti választáson, ha nem szeretnék irányítani a várost

20/09/2024 23:11

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Kovács Gergely, a Kutyapárt társelnöke szerint kardinális kérdés, hogy a Tisza Párt is vegyen részt a budapesti vezetésben. Azzal nem tud mit kezdeni, hogy "aki megnyerte a választást a fővárosban, az feltétlenül nem szeretné vezetni a várost" – fogalmazott.

2024. szeptember 20. Megbeszéljük / részlet, Kovács Gergely (24.09.20.)
13:08
00:00

Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, a XII. kerület nemsokára hivatalba lépő polgármesterét arról kérdeztük a Megbeszéljük adásában, hogy a 444 szerint néhány héttel ezelőtt találkozott Magyar Péterrel és Vitézy Dáviddal, órákon át tárgyaltak arról, hogy lehetne Budapestet vezetni a következő öt évben. Olyan terv vetődött fel, amely szerint Vitézy lehetne Karácsony főpolgármester-helyettese, és akkor olyan, egyfős többség jöhetne létre, amelynek része a Tisza Párt, Vitézy szervezete, az LMP, a Kutyapárt és maga Karácsony. A történet szerint ő mondott végül nemet.

Szerinte az nyilvános volt, hogy ő Vitézyvel és Magyarral egyeztetett, de Karácsonnyal is beszélt az elmúlt hetekben. Abban sincs különösebb meglepetés, hogy a Tisza azokkal szeretne valamifajta többséget alkotni, akik számára vállalhatók, és a Fidesz meg a DK kiesik ebből a körből, „tehát mi maradtunk”. „Vitézy Dáviddal nincs bajom, elmondtam már, hogy rá szavaztam a főpolgármester-választáson – tette hozzá.

Viszont abban látja a problémát, azzal nem tud mit kezdeni, hogy „aki megnyerte a választást a fővárosban, az feltétlenül nem szeretné vezetni a várost” – fogalmazott. A Tisza nem szeretne főpolgármester-helyettest jelölni, vagy bizonyos területekért felelősséget vállalni, és az nem várható el a Kutyapárttól, hogy „nekünk 3 képviselőnk lesz, nekik meg 10, és mi vállaljunk nagyobb felelősséget”. Valamint hozzátette, szerinte a főpolgármesternek is kellene hagyni lehetőséget, hogy jelöljön maga mellé helyettest, legyen valaki, akivel együtt tud dolgozni.

Kardinális kérdés, hogy a Tisza is vegyen részt a vezetésben – ismételte meg. „Nem látom, miért indultak el akkor a fővárosi önkormányzati választáson, ha nem szeretnék irányítani a várost” – mondta. Ráadásul – fűzte hozzá – ők se járnának jól, ha nem lenne főpolgármester-helyettesük, mert nem látnának rá arra, hogy mi történik a városban, „voltam képviselő, tudom, hogy egy képviselő mit lát, és az nagyon nem ugyanaz a szint”. Reméli és azt gondolja, hogy „ebben a maradék, rendkívül sok időben” (október elejéig) ezt a többséget valamilyen formában össze lehet hozni.

A Karácsony vezette, DK-s képviselőket is magában foglaló listáról azt mondta: részükről „nem egyszerű a helyzet, mert mégiscsak Barabás Richárdról meg Déri Tiborról beszélünk”. Jelezte, a Tisza Pártnak kell megtalálnia azokat, akikkel a többséget össze tudja rakni. Szóba került a szintén tíz képviselőt adó Fidesz is, amire Kovács Gergely azt mondta: „mit csinál a budapesti Fidesz? Alexandra videókat készít Karácsony Gergőről”. Esetleg lehet vele közös videókat készíteni, de nem tudja, ez mennyiben segítené a főváros működését – jegyezte meg ironizálva.

Annak senki sem örülne, ha Sára Botond főispán venné át a vezetést, és szerinte a Tiszának különösen rosszul nézne ki, ha az első választás után, amit megnyertek, fél évvel feloszlana a közgyűlés. A célokban egyetértenek, úgyhogy remélhetőleg az utat is sikerül megtalálni, ami közös lenne. Bízik a megállapodásban, csak azt várja a többiektől, hogy kezeljék magukat a helyükön, az elért eredményekhez képest.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.