„Klubrádió
Esti gyors

Nem árt kézben tartani, akit csak lehet – Dési János jegyzete

13/12/2021 17:46

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Zsarolásra alkalmas anyagot gyűjteni mindenkiről, aki esetleg lázadhat – a diktatúrák már csak ilyenek. Áder nyilván sejtette, mert sejtették vele, hogy figyelik, külön testőrség ide-oda. Meg lett neki szépen mondva, hogy adott jelre kitüntet, aláír, apportíroz – és a többi, mert különben baj is lehet. És ki akar magának bajt? Dési János gondolatai arról, hogy Áder János köztársasági elnök és családja legközelebbi testőreit is megcélozták a Pegasusszal.

2021. december 13. Esti gyors-részlet / Dési János jegyzete - 2021.12.13.
04:14
00:00

A Völner-történetet nem feledve – vajon ő hagyta jóvá Áder megfigyelését? – egy pillanatra foglalkozzunk az orbánista testőrségek belharcaival. Egyelőre még csak annyi valószínű, hogy az orbáni pretoriánus testőrség; az úgynevezett TEK megfigyelte a köztársasági elnök testőreit, akik egy külön kis hadseregbe vannak szervezve. Van ilyen, még jó, hogy nem keverednek tűzharcba egymással. És miután Kövérnek és Matolcsynak is szerveződött külön fegyveres osztaga, biztos, ami biztos alapon, a lehallgatóknak akadhat dolga elég. Bár mondjuk még az járt jobban, aki testőrein keresztül Ádert kényszerült hallgatni, mert azért egész nap Kövér vagy Matolcsy szövegeken csüngeni elég erős munkahelyi megterhelést jelent.

Felvetődik persze a kérdés, hogy miért kell Ádert terroristákra kifejlesztett kémszoftverrel figyelni? (Mert akik a legközvetlenebb testőreit figyelik, azok az elnökre kíváncsiak). Még a végén kiderül, hogy nem is másfél kilós harcsát fogott csak 1 kiló 20 deka volt az, és kicsit nagyzolt? Mert ennél komolyabb politikai kérdés arrafelé nem tűnt fel mostanában.

Áder nem képez önálló politikai pólust, csavar az orbáni gépezetben, egy korábbi botlásától eltekintve, amikor jól fizető brüsszeli állásba száműzték, hűségesen kiszolgálja a diktatúra építését.

De a diktatúrák már csak ilyenek. Nem árt kézben tartani, akit csak lehet. Zsarolásra alkalmas anyagot gyűjteni mindenkiről, aki esetleg lázadhat. A kettő persze nem ugyanaz, de a nagy Sztálin elvtárs is ott tartotta páncélszekrényében Visinszkij elvtársról, a sztálini tömeggyilkosságok szervezőjéről, azt a kis dokumentumot, amely szerint korábban nevezett Visinszkij, akkor még nem elvtárs, a forradalom előtti időkben letartóztatási parancsot adott volna ki Lenin elvtárs ellen. Sztálin elvtárs efféle gyűjtőszenvedélyéről Visinszkij elvtárs is tudott, és ennek megfelelően sem kívánt Sztálin elvtárssal vitába keveredni. Ott a tét az élete volt. Itt pár milliárd egy alapítványnak. Kétségtelen, nagy a különbség. De mégis. Áder – majdnem azt mondtam: elvtárs – nyilván sejtette, mert sejtették vele, hogy figyelik, külön testőrség ide-oda. Meg lett neki szépen mondva, hogy adott jelre kitüntet, aláír, apportíroz – és a többi, mert különben baj is lehet. És ki akar magának bajt?

Áder mindenesetre tudta, kinél vállal állást, sok meglepetés nem érte. A külön elnöki testőrség költségei meg eltörpülnek egy-egy jól irányzott Mészáros Lőrinc-akcióhoz, vagy a TAO által a köz elől elvett összeghez képest. De Áder már a múlt embere, rövidesen lejár a mandátuma, és békésen horgászhat tovább.

De a Fidesz egy ügyes és gátlástalan trükkel előrehozta a köztársasági elnök választását, ami pedig már az új parlament idejére esett volna. Így az új elnök Orbán Viktor kegyeltje lehet csak. És már most biztosak lehetünk benne, hogy a szóba jöhető jelöltekről minden kompromittálót összeszedtek, szépen elrendeztek. És ha az új elnök túlzott szívélyességet mutatna mondjuk a győző Márki-Zay kormánnyal szemben, akkor legyünk biztosak, valami kis kínos dolog kiszabadul az új elnökről. Aki ezt nyilván már sejti és nem kockáztat ilyesmit. Szóval, bár még nem tudjuk, ki lesz az új elnök, Áder történetén okulva tudni fogja, mit vár tőle a haza, ami közismerten nem lehet ellenzékben.

Amúgy, Völner hagyta jóvá Áder megfigyelését? És ha már itt tartunk, Völner fideszes képviselő felajánlotta végkielégítését és parlamenti jövedelmét a végrehajtók károsultjainak?

Addig is jó hallgatódzást, a Klubrádió Pegasus nélkül is tisztán fogható.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2021. december 13-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.