„Zajlik
A lényeg

Az állami laptopokat fideszes képviselőjelöltek adják át a gyerekeknek

21/02/2022 12:51

| Szerző: Klubrádió

Most, hogy két év után véget érni látszik az online oktatási kényszer, viszont éppen elkerülhetetlenül közeledik a választás, a kormánynak hirtelen eszébe jutott, hogy segítsen az oktatásnak, így több százezer ingyenes notebook szétosztásáról döntöttek. A kormány az Európai Unió újjáépítési alapjából az oktatás digitalizációjára 200 milliárd forintot fordít, ennek keretében összesen 615 ezer notebookot vásárolnak az iskoláknak 2025 nyaráig. Ezeket a tanulók használatra kapják, kisebb részét a tanárok, de az eszközök állami tulajdonban maradnak. 

A gépeket a köznevelési intézményekbe juttatják el, erről beszélt Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára a múlt kedden, Salgótarjánban, ahol az első 160 ezer eszköz szétosztásáról beszélt, majd a Fidesz helyi képviselőjelöltjével, Becsó Zsolttal közösen 108 eszközt adott át a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban.

Az, hogy az összes notebookot a Fidesz választási kampányában fogják felhazsnálni, talán senkit nem lep meg, mégis, a Telex szerint "az olcsó kampánytrükköt többen is ellesték Becsótól a következő napokban".

Így szerdán már Vitályos Eszter, a Fidesz szentendrei képviselőjelöltje állt oda 238 gépet átadni a Móricz Zsigmond Gimnáziumnak, pénteken Csöbör Katalin miskolci képviselőjelölt jelent meg az Avasi Gimnázium rendkívüli szülői értekezletén, hogy 181 diákot és 8 tanárt ajándékozzon meg a laptoppal.

Az első héten már több mint 12 500 laptopot osztottak ki iskolákban, mondta Kisfaludy László, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.