„Zajlik
A lényeg

Idén nyáron 14-en fulladtak a Balatonba, és 376 embert kellett kimenteni a vízirendőröknek

8/09/2021 10:08

| Szerző: Klubrádió

Tavaly nyolcan, három éve hatan fulladtak a tóba, addig ebben a szezonban, szeptemberig már 14 áldozatot követelt a Balaton - írja a Népszava.

"Az idei nyár átlagosnak mondható, bár mi nem szeretjük, ha ilyen az átlagos" – mondta Illés Zoltán, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársa, a vízimentő-képzés vezetője.

"Ugyanazokkal a problémákkal kell szembesülnünk évről-évre, azzal, hogy a klasszikus vízibalesetek legnagyobb része az emberi felelőtlenségre vezethető vissza. A strandolók egy jelentős részén látszik, nem mozognak otthonosan a vízben, idegen számukra a közeg, mégsem tartják be az alapvető szabályokat. Vagyis úszva, vízibiciklivel, gumimatraccal-csónakkal, SUP-pal elhagyják a biztonságos zónát, a nyílt vízen pedig bajba kerülnek. Pedig a rengeteg kampány, felvilágosító előadás hatására a parton még pontosan tudják, mit lehet csinálni a vízben, s mit nem.  A víz az emberek számára mindig is a felhőtlen szórakozás, a játék színtere volt.

Idehaza éghajlati adottság, hogy az évnek csak egy meghatározott, viszonylag kisebb részében élvezhetőek a fürdésre alkalmas nyílt vizek, ahová ráadásul egy, jó esetben két hétre jut csak el a többség. Vagyis egy szűk időintervallumba kell bezsúfolni ezt a fajta szórakozást, kikapcsolódást, s mivel minden pillanatot ki akarnak élvezni, így hajlamosak áthágni a legalapvetőbb szabályokat. Ráadásul a Balaton sokakban nem kelt olyan veszélyérzetet, mint egy tenger. Néhány évvel ezelőttig inkább a fiatalok számítottak szabályszegőnek, mára azonban ebből a szempontból eltűntek a korosztályi különbségek" - mondta a szakember.