„Zajlik
A lényeg

Így kampányol a Fidesz uniós forrásokból és közpénzből

23/02/2022 12:19

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A választási csalások számtalan formáját ismerhetjük meg a fideszes jelölteknek köszönhetően: van, aki képviselőjelöltként állami laptopokat osztogat, mintha mindez neki lenne köszönhető, van, aki fantom lakcímeket létesít, van, akinek halottak írnak alá, és van, aki a Heves Megyei Foglalkoztatási Paktum a megyei foglalkoztatás fellendítésére félretett uniós pénzből fideszes képviselőket reklámoz, illetve vannak a régi, jól bejáratott minták, például hogy közmunkásokat használnak fel, hogy helyettük dolgozzanak a kampányban.

Az utóbbi két variációból az elsőre Hadházy Ákos hozott példát Hatvanból, ahol a fideszes vezetésű megyei önkormányzat cége, Heves Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Kft. által kiadott ingyenes Heves Megyei Befektetési Tükör változott át fideszes kampánylappá: a címlapon a megye három fideszes képviselőjelöltje fotójával olyan témákkal mint 40 milliárd értékű fejlesztések Heves megyében, El a kezekkel a vidéki kórházaktól és az Újabb egymilliárd forint jut Hatvannak, az újságban pedig további képek a fideszes jelöltekről és a nagyszerű sikerekről, amik révén a megye példátlan módon kilőtt legalábbis a fideszes álvalóságban.

De ha éppen nem lehet uniós pénzeket eltéríteni egy jó kis kampányfeladatra, akkor maradnak a közmunkások, akikkel fideszes szóróanyagokat lehet terjeszteni. Rig Lajos, az ellenzéki összefogás Veszprém megye 3-as választókerületének képviselőjelöltje szerint Zalahaláp polgármestere törvénytelenül utasította arra a település közmunkásait, hogy munkaidőben Navracsics Tibor fórumát népszerűsítő kampányanyagokat szórjanak a postaládákba. A Telex szerint emiatt a képviselőjelölt a helyi választóbizottságnál tett panaszt.

 

A polgármester szerint azok viszont nem szórólapok, hanem meghívók. „Nem tettem le semmilyen hűbéresküt, mégis több pályázatot is nyertünk az utóbbi időben. A választásokon induló képviselőjelölteknek, pártoknak felajánlom a művelődési házat helyszínként, a rendezvényre a meghívó elkészítését, kihordását pártsemlegesen! Szórólapozást nem! Ez az ajánlat természetesen Rig Lajos országgyűlési képviselő úrnak is áll” – írta a polgármester, aki később arról posztolt, hogy annak idején a volt Jobbik-elnök, Vona Gábor lakossági fórumának meghívóját is közmunkások hordták ki.