„Zajlik
A lényeg

Magyar-lengyel kölcsönös pénzügyi segítségről született megállapodás

17/02/2022 13:37

| Szerző: Klubrádió

Egy nappal azután, hogy a magyar és a lengyel kormány elvesztette a jogállamisági mechanizmusról szóló pert, kölcsönös pénzügyi segítségnyújtásról állapodott meg a két fél. Az ezt rögzítő hír az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján jelent meg, és a 444 vette észre.

Egy nappal ezelőtt vesztette el a magyar és a lengyel kormány a jogállamisági mechanizmusról szóló pert, amelynek lényege, hogy akár el is vehetik a európai uniós támogatások szétosztásának a jogát azoktól a kormányoktól, amelyek nem tudják garantálni, hogy a pénz annak menjen, akinek azt az EU-ban szánták.

Ehhez képest a 444 szerint érdekes időzítéssel jelent meg egy hír az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján:

„Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság a pénzügyminiszter által képviselt magyar állam nevében és a Lengyel Köztársaság Államkincstára nevében eljáró lengyel pénzügyminiszter keretszerződést kötött likviditáskezelési tevékenység keretében betét- és hitelügyletek megkötésében való együttműködésről” – olvasható a közleményben, amelynek címe: „Magyarország és Lengyelország keretszerződést kötött”.

Vagyis, írják a portálon, miután biztossá vált, hogy jogállamisági előírások teljesüléséhez kötik az uniós források kifizetését, tehát Magyarország számára 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás sorsa vált kétségessé, a két pervesztes kölcsönös pénzügyi segítségnyújtásról állapodott meg egymással.

A 444 által megkérdezett makrogazdasági elemző szerint ez biztonsági lehetőséget, plusz finanszírozási forrást jelenthet arra az esetre, ha az egyik ország nem tudna elég kötvényt eladni a piacon. Keretszerződésről van szó, amelyet bármikor aktiválni lehet, de a részletei még nem ismertek.

Nem hallani arról, hogy Magyarországnak likviditáskezelési nehézségei lennének, de február 14-ig több mint 610 milliárd forintba került a családi adó-visszatérítés, ami eléggé megterhelte a költségvetést – írják a cikkben.

(Kiemelt kép: Flickr.com)