„Zajlik
A lényeg

Megkezdi a repülő taxik tesztjét a NASA

6/09/2021 15:18

| Szerző: Klubrádió

Nagy, több éve várt lépésre szánta el magát a repülő taxikkal kapcsolatban a NASA. Az ügynökség tíznapos teszt során derítené ki, milyen légteret érintő változásokra és szabályozásra lehet szükség a járművek működéséhez.

Az elmúlt években több cég is komoly energiát fordított a repülő taxik kifejlesztésére. Ha a járművek egyszer elkészülnek és tömegessé válnak, az alapvetően változtatja majd meg a közlekedésünket. Hogy kiderüljön, pontosan mi vár ránk, a NASA az amerikai Joby Aviation nevű céggel kezdett tesztelésbe – írja a hvg.hu.

A NASA a vállalat elektromos VTOL (vertical take-off and landing aircraft - függőlegesen fel- és leszálló repülőgép) repülőgépeit hívta segítségül, hogy modellezni és szimulálni tudják, miként néznek ki a jövő légterei.

A különösebb hírverés nélkül, augusztus 30-án megkezdett és szeptember 10-ig tartó tesztelés során 50 mikrofon segítségével nézik meg például azt is, hogy milyen zajjal jár egy repülő taxi működése.

A NASA tesztje azért is fontos, mert ezzel kiderülhet, milyen plusz szabályozásokat kell bevezetni a szövetségi légiközlekedés szabályzatában, illetve ez ágyazhat majd meg annak, hogy a járművek kereskedelmi forgalomba kerüljenek.

A Joby Aviation nemrég vette meg az Uber repülő taxik fejlesztésével foglalkozó üzletágát, így jelenleg az egyik legesélyesebb cég arra, hogy uralja a majdani amerikai iparágat.