„Zajlik
A lényeg

Messze várakozáson felül teljesít a marsi drón

18/02/2022 22:30

| Szerző: Klubrádió

Tizenkilencedik sikeres felszállásán és landolásán van túl az eredetileg öt repülésre tervezett Ingenuity. 

Egy éve, 2021. február 18-án ért célt a NASA negyedik marsjárója, a Perseverance. A 2,7 milliárd dolláros projekt egyik különlegessége, hogy a történelem során először egy drónt is küldtek a vörös bolygóra. A Mars ritkás légköre miatt az első próbáig kérdéses volt az, hogy az Ingenuity nevű drón képes lesz-e felszállni, majd épségben landolni. Az 1,8 kilós drónt öt repülésre tervezték, hogy bemutassa, valóban képes lehet egy ember alkotta eszköz a talajtól elemelkedve közlekedni a Marson, ahol a légköri nyomás a földinek kevesebb mint egy százaléka.

Ahogy azt a Telex erről szóló cikke kiemeli, a marshelikopter 2021. április 19-én végrehajtotta az emberiség történetének első marsi repülését, azóta pedig már 19 repülésnél jár, vagyis messze túlteljesítette a várt élettartamát. Eddig összesen 34 percet és 31 másodpercet töltött a levegőben, és 3,86 km-t tett meg. Ez több, mint amennyit a Perseverance gurult,  az Ingenuity ugyanis egy repüléssel viszonylag nagy távolságot és viszonylag gyorsan tud megtenni. A Marsra küldött két jármű megérkezése óta eltelt 12 földi hónap alatt a marsjáró Perseverance is jól teljesített, belakta a landolásra kiválasztott Jezero-krátert, amelyben február elejéig összesen 3,34 km-t tett meg. 

Az Ingenuity drón több földi nap alatt tölti fel az akkumulátorait, így a NASA minden repülést gondosan előkészít. A repülő eszköz legnagyobb haszna, hogy légifelvételei alapján meg tudják határozni, merre érdemes a marsjárónak mintákat vennie. A cél felderíteni a bolygó vélt ősi élővilágának nyomait.