„Zajlik
A lényeg

Orbánékat dicsérte, majd karlendítéssel búcsúzott egy bolgár képviselő az EP-ben

17/02/2022 14:05

| Szerző: Klubrádió

A bolgár nacionalista Angel Dzsambazki szerdán szenvedélyesen védelmezte Magyarországot és Lengyelországot az Európai Parlamentben (miután elveszítették a jogállamisági pert), majd olyan mozdulatot tett, ami nagyon úgy nézett ki, mint egy náci karlendítés – írja a Politico nyomán a 444. Videó is készült az esetről.

A bolgár nacionalista párt, a Belső-macedóniai Forradalmi Szervezet képviselője a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos vitában jutott el addig, hogy az EU „meg akarja szégyeníteni” Magyarországot és Lengyelországot, majd azt mondta: „Éljen soká Orbán, a Fidesz, Kaczynski (a lengyel kormánypárt elnöke – a szerk.), Bulgária és a nemzetállamunk. Éljen soká Európa, a nemzetek Európája.” Ezután, a lépcsőn felfelé sétálva tette azt a mozdulatot, amit az EP-ben egyértelműen náci karlendítésként értelmeztek.

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, a náci karlendítés szemben áll mindennel, amit az Európai Parlament képvisel.

Roberta Metsola, az Európai Parlament (szintén néppárti) elnöke pedig azt mondta: „Számomra elfogadhatatlan a fasiszta tisztelgés az EP-ben, itt és máshol is – mondta. – Mi itt épp ennek az ellenkezőjéért állunk ki. Ez itt a demokrácia háza. Ez a mozdulat történelmünk legsötétebb időszakának a része. Elfogadhatatlan.”

Dzsambazki tagadja a vádakat. Képviselőtársaihoz címzett emailjében azt írta, hogy az egész csak „egy kis félreértés”, egyben rágalmazással vádolta kritikusait. Szerinte csak integetett – idézi a Politico.

A nacionalista bolgár politikus 2019-ben két képviselőtársának származására tett megjegyzéseket, amelyeket ők  idegengyűlölőnek és elfogadhatatlannak tartottak. Ezután mondhatni, hogy bocsánatot kért.

Dzsambazki szankciókra számíthat a parlament méltóságának megsértése és jó hírnevének megsértése miatt.

(via 444)