„Zajlik
A lényeg

PDSZ: A kormánnyal nem jutunk semmire, marad a március 16-i sztrájk!

17/02/2022 14:09

| Szerző: Klubrádió

Miután Gulyás Gergely a kormányinfón kioktatta a tanárokat, és az EMMI a tárgyaláson ellenségesen állt a pedagógus szakszervezetekhez, ezért a tanárok képviselői úgy látják, hogy "nem kétséges: március 16-án sztrájk lesz". 

A miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely kormányinfón oktatta ki a pedagógusokat. A miniszter így nyilatkozott: „a kormány megérti a tanárok problémáját, a nehéz bérhelyzetet. Szívesen tárgyalnak velük a béremelésről, azt kérik, hogy a jogszabályokat tartsák be.” – írják a pedagógusok a nedolgozzingyen.hu-n.

"Gulyás Gergely azt nem érti meg, hogy nem tárgyalni akarunk a kormánnyal, hanem megállapodni. A semmitmondó tárgyalásokra senki sem vevő. Csakhogy a kormány mindeddig semmiféle lényegi ajánlatot nem tett a képviselőinknek, korlátozta viszont a sztrájkjogot, méghozzá alkotmányellenesen, kormányrendeletben eldöntve azt, amit a bíróságnak kellene. Ez jogszabály- és alaptörvény ellenes, és emiatt robbannak ki országszerte egyre több helyen a tiltakozások" – írják az oldalon.

Ezekkel az előzményekkel a hátuk mögött ültek le a Pedagógusok Demokratikusok Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) képviselői az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) tárgyalni.

Az épületből kilépve Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke úgy kezdte mondandóját, hogy "Elképesztő ez a cinizmus, amit tapasztaltunk"

Hozzátette, hogy hiába a "még elégséges szolgáltatás" egyeztetésére hívták be a szakszervezeti vezetőket, addig múlt pénteken megjelent egy rendelet, amelyről az egyeztetésen kellett megtudniuk, hogy a tárca szerint ez épp a még elégséges szolgáltatásról szól.

Mivel nem tapasztaltak kompromisszumra való készséget a minisztériumtól, ezért a március 16-ai sztrájkot megtartják, mert úgy véli, hogy van miért küzdeniük. "Az alkotmányos jogunkat sérti az egész történet, amely bőven elég ok arra, hogy március 16-án összekapaszkodjunk, hiszen minden változatlan, kis előrelépés sincs" - mondta Szabó Zsuzsa.