„Zajlik
A lényeg

Repülővel jöhetnek szavazni az angliai magyarok

21/02/2022 15:25

| Szerző: Klubrádió

Repülőgéppel utaztatná Magyarországra Márki-Zay szervezete azokat a Nagy-Britanniában élő magyarokat, akik úgy érzik, nem jutnának el a választások napján időben a nagykövetségre. Több szakértő is kritizálta már a magyar kormányt, amiért indokolatlanul megnehezíti a külföldön élő magyarok számára a választójoguk gyakorlását. Különösen a határon túli magyarok szavazási lehetőségeivel összehasonlítva éles a kontraszt, Erdélyből ugyanis lehet levélben is szavazni, míg Londonból nem.

A 2018-as tapasztalatok szerint sok angliai magyar nem jutott el időben a londoni nagykövetségre, ahol leadhatta volna a szavazatát, sokan órákat álltak sorba, sokakat elküldtek a szavazóhelyiségektől. Ezért 2022-ben sokan inkább Magyarországon szavaznának. Az oldal ebben szeretne segíteni azzal, hogy magyarokat szervez egy Ryanair-járatra London és Budapest között – írja a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom londoni szervezete által működtetett Valasztas22.

A 444 összefoglalója szerint az oldalon telekocsi is szerveződik azoknak, akik külképviseleten szavaznának, de nehézkes odajutniuk.

Több szakértő is kritizálta már a magyar kormányt, amiért indokolatlanul megnehezíti a külföldön élő magyarok számára a választójoguk gyakorlását. Különösen a határon túli magyarok szavazási lehetőségeivel összehasonlítva éles a kontraszt, Erdélyből ugyanis lehet levélben is szavazni, míg Londonból nem.

Más kezdeményezések is vannak, közadakozásból juttatná el szavazni az angliai magyarokat áprilisban egy frissen alapított civil szervezet. Láng Balázs, az angliai Diaspora Aid képviselője beszélt a részletekről.