„Zajlik
A lényeg

Ringier-vezető: „Egy demokrácia vagy liberális, vagy ha nem az, akkor nem is demokrácia”

6/09/2021 17:03

| Szerző: Klubrádió

A magyar Forbes-nak adott interjút Michael Ringier, a svájci családi vállalat, a Ringier elnöke. Ebben a többi között arról beszélt: a „magyar politikai realitásokon” alapult, hogy el kellett adniuk a (sokak által strómannak tartott) osztrák Heinrich Pecinának a Népszabadságot 2014-ben. A megszüntetésről viszont diplomatikusan beszélt, szerinte az nemcsak politikai döntés, mert a lap nehéz helyzetben volt. Tapasztalatuk szerint Magyarországon lehet üzletelni, de illiberális demokrácia szerinte nem létezik.

Magyarországon a Ringier-é a Blikk, valamint a Kiskegyed, a Glamour és például a Profession.hu, méghozzá júliustól teljesen az övék (és ez adta az interjú apropóját is): korábban az Axel Springerrel osztoztak felesbe a magyar portfóliójukon, a németek azonban a közelmúltban több régiós országhoz (Szerbia, Szlovákia és a baltiak) hasonlóan Magyarországról is kivonultak, korábbi tulajdonukat pedig a Ringier vette át.

A Forbes-interjú (amelyet a Telex szemlézett) politikai szempontból érdekesebb része azonban a magyar médiakörnyezetről szólt svájci tulajdonosi szemszögből. A Ringier-t a Médiatanács és a GVH éppen az Axel Springerrel kötött házassága miatt kényszerítette 2014-ben a Népszabadság és a Nemzeti Sport eladására (kettejüknek együtt a magyar hivatalok szerint túl nagy médiabefolyása lett volna), ezt utólag Michael Ringier úgy minősíti, hogy a döntés „a magyar politikai realitásokon” alapult, ezért kellett eladniuk a (sokak által strómannak tartott) osztrák Heinrich Pecinának a lapokat – aki aztán megalapította a kormánysajtó nagyját összefogó Mediaworkst, a Népszabadságot pedig bezáratta.

A megszüntetésről viszont megengedőbben nyilatkozott Ringier: a Forbes-nak diplomatikusan azt mondta, azt is el tudja fogadni, hogy a Népszabadság bezárása üzleti és nem politikai döntés volt. „Ez nemcsak politikai döntés. Nem tudom, hogy a Népszabadságnak volt-e lehetősége a túlélésre. (…) A Népszabadság már a politikai gondok nélkül is nehéz helyzetben volt.” – fogalmazott. Hozzátette: már akkor is látták a jövőbeli nehézségeket, amikor még ők voltak a Népszabadság tulajdonosai.

Szerinte egyébként a média működését szabályozó jogi keretek Kelet-Európában fenyegetve vannak; jelenleg még a régióban is legalább nagy részben független az igazságszolgáltatás a politikától, de „Lengyelországban és Magyarországon a politikusok azon vannak, hogy ez megváltozzon, amit nagyon veszélyesnek találok” – tette hozzá.

Illiberális demokrácia szerinte nem létezik, „egy demokrácia vagy liberális, vagy ha nem az, akkor nem is demokrácia”. Tapasztalatuk szerint Magyarországon lehet üzletelni, kevés akadályba ütköznek. „Ez idáig számunkra Magyarország egy szabad piac.”