„Zajlik
A lényeg

Schadl-ügy: felkavarta a hír, és nem tud a munkájára koncentrálni a bíró, akit ki akartak rúgatni

22/02/2022 16:44

| Szerző: 444.hu/Klubrádió

Felkavart az újságcikk, folyamatosan foglalkoztat, bizonytalanná tesz, és nem tudok rendesen a munkámra koncentrálni. Soha nem éreztem magamat így bíróként és igazgatási vezetőként. [...] Amikor a cikket olvastam, teljesen ledöbbentem. Addig úgy gondoltam, hogy a vezetőim meg vannak velem elégedve” - idézte a 444 Izsai Krisztinát, a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bíráját, akit a nyomozati anyagok szerint Schadl György, a bírósági végrehajtó kamara letartóztatott elnöke ki akart rúgatni. 

A cikksorozat és a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Schadl egy problémája miatt Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével találkozót kezdeményezett, de a kirúgást ugyan nem tudta elintézni, viszont elhangzott Tatár-Kis részéről, hogy a bíró életét meg tudja keseríteni, legalábbis Schadl utólag ezt mondta a feleségének

„de diszkomfortossá tenni az életét és a csoportvezetői megbízását visszavonni, azt lehet, ha indokolt”. Tatár-Kis a Törvényszék belső hálózatán tagadta, hogy az ominózus találkozón ilyet mondott volna, sőt szerinte Schadl nem is kérte, hogy mentse fel a bírót. Az Országos Bírói Tanács két héttel ezelőtti ülésén szólalt fel a kritizált bíró. Az OBH-t ellenőrző Országos Bírói Tanács (OBT) a cikkek megjelenése után szerette volna, ha minél előbb fegyelmi eljárást indítanak Tatár-Kis ellen, de az OBH szerint felesleges, amíg tart a saját belső vizsgálatuk, írja a 444.

A jegyzőkönyv szerint az OBT több tagja is megdöbbent a cikk olvasásakor. Az ülésen hallgatóként jelen volt Tatár-Kis felesége, Kovács Éva is, aki szintén bíró a Fővárosi Ítélőtáblán. Az OBT még aznap kiadott egy nyilatkozatot, amelyben Tatár-Kist és a Schadl-találkozót megemlítve azonnali és hatékony fellépést sürgetnek az igazságszolgáltatás védelmében.