„Zajlik
A lényeg

Szijjártó: Akkor támogatnánk az embargót, ha az nem érintené a kőolajat

4/05/2022 19:10

| Szerző: Klubrádió

Csak akkor tudna egyetérteni az intézkedésekkel Szijjártó Péter, "ha a csővezetéken történő kőolajszállítás kivételt jelentene a korlátozások alól". Kovács Zoltán is megerősítette a BBC-nek, Magyarország megvétózza az orosz kőolaj embargóját célzó európai uniós javaslatot.

"Ebben a formában nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát" – mondta videóbejegyzésében Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter Üzbegisztánból jelentkezett be, és ahogy korábban Kovács Zoltán, ő is úgy véli, hogy ebben a formában a csomagot "felelősen megszavazni nem tudják", csak akkor tudna egyetérteni az intézkedésekkel, "ha a csővezetéken történő kőolajszállítás kivételt jelentene a korlátozások alól".

Az embargó legfontosabb pontja az EU teljes függetlenítésének terve az orosz olajtól. Magyarország és Szlovákia akár mentességet vagy haladékot is kaphat, mivel nagyban támaszkodnak az orosz importra.

"Magyarország megvétózza az orosz kőolaj embargóját célzó európai uniós javaslatot" – erősítette meg Kovács Zoltán a BBC-nek.