„Zajlik
A lényeg

Szijjártó Brüsszelben nem kritizálja Brüsszelt

21/02/2022 16:54

| Szerző: Klubrádió

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nagyon igazságtalan, hogy amikor Brüsszelt említik Magyarországon, többnyire az Európai Unióra és annak intézményeire gondolnak. A belga miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter azt mondta: Európát elvei teszik erőssé.

Az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozójának szünetében a magyar és a belga tárcavezető részvételével tartottak egy megemlékezést abból az alkalomból, hogy éppen száz éve annak, hogy az első magyar nagykövet, Woracziczky Olivér gróf átadta megbízólevelét a belga külügyminiszternek. Az eseményen Szijjártó Péter azt mondta, hogy amikor Brüsszelt említik Magyarországon, akkor az emberek általában az Európai Unióra és annak intézményeire gondolnak – írja az EUrológus.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ország fantasztikus tájaira, gazdag kultúrájára, az itt élő elbűvölő emberekre kellene gondolnunk.

Szintén mondott egy rövid beszédet Sophie Wilmés külügyminiszter, volt belga ügyvezető miniszterelnök, jelenlegi miniszterelnök-helyettes. Megemlékezett a híres gyermekmentő vonatokról, amelyek az első világháború után 20 ezer magyar gyereket szállítottak a nélkülözés elől Belgiumba, illetve arról a több ezer menekültről, akiket a szovjet hadsereg által levert 1956-os forradalmat követően fogadtak be. A belga külügyminiszter beszélt a virágzó belga-magyar kereskedelmi forgalomról, de bírálatot is elrejtett mondandójában.

"Az őszinte párbeszéd híve vagyok, mindig kimondom, amit gondolok, különösen, amikor az általunk alapvetőnek tartott ügyekre terelődik a szó, például a közös értékekre, illetve a jogállamiság tiszteletére" – jelentette ki Sophie Wilmés, hozzátéve, hogy Európát az elvei teszik erőssé.