„Zajlik
Publicisztika
Tréning – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Tréning – Szénási Sándor jegyzete

A kihívások, a kényelmetlen faggatózások elmaradása következében az inger nélkül élő, stimulálatlan ember, bár nem állítjuk, hogy feltétlenül elbutul, viszont mégiscsak bepókhálósodik, lelassul, hasonlítani kezd az öregasszonyok fájós térdére, ami, ha elindulnak vele, lassan olajozódik be, idő, amíg végre járni tud vele az ember.

Hazugság, diktatúra a neved – Dési János jegyzete
Publicisztika

Hazugság, diktatúra a neved – Dési János jegyzete

A Fidesz 2010-es hatalomra jutása után a diktatórikus rendszer újbóli kiépülésével drámaiak a változások s egész újságíró nemzedékek nőnek bele a direkt hazugságok gyártásába a kormánypárti médiában dolgozva, amely ellen nincs nyoma, hogy tenni próbálnának.

A béke illúziója - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A béke illúziója - Kárpáti Iván jegyzete

Izrael is megosztott, az ország biztonsága mindenkinek prioritás, viszont minden más vita tárgya, így Netanjahu miniszterelnök politikája is. Ameddig háború van, addig ő is hatalmon van, de ha ő bukik, egyáltalán nem garantált a béke.

"A" Lajos – Józsa Márta jegyzete

6/10/2024 07:00

| Szerző: Józsa Márta/Útszélen

Mivel járhat, ha egy település polgárainak többsége úgy dönt, menjen az addigi fideszes polgármester? Többféle következménye is lehet.

2024. október 06. Útszélen-részlet / Józsa Márta jegyzete - 2024.10.03.
03:40
00:00

Napi másfél órán át kódorognak a suliból oda meg vissza Délegyháza környékéről a nebulók, mert kiszavazták a Lajost. A polgármestertől származó pontos idézet: „Kiszavaztátok a Lajost, azért nem lesz busz.”

Aki mindenki Lajosa lehet, ha ilyen súlyos, bár áttételes büntetés jár érte. Szóval az eddigi alpolgármester a választók akaratból ezúttal még a képviselőtestületbe sem jutott be. Minthogy történetesen buszos vállalkozása is van őneki, hát városatya korában – mit ád isten – annak is jutott támogatás. Hogy elvigye a gyerekeket az iskolába. De az még akkor volt. Tiszta sor: ha nem rá szavaztak, nincs iskolabusz, lehet gyalogolni, úgyis egészséges az. Semmi gond – mondja az időtlen idők óta regnáló, és újrázó polgármester – éppen most vett az önkormányzat valami földet, amelyen bicikliutat építenek, hogy legalább azon elérhető legyen az iskola. Nagyon nehéz lesz az év, mert csak egy év múlva lesz kész az út, mondta a polgármester. Nem tudni, kinek volt a birtokában éppen egy bicikliút alakú termőföld, mennyiért kelt el, és hogy annak, továbbá az útépítésnek az árából mennyi ideig lehetett volna működtetni a buszt. Azt se tudni, hogy ha tavaly, Lajos alpolgármestersége idején volt pénz a buszra, akkor most mi az oka ennek a hirtelen elszegényedésnek. Hacsak nem éppen az az ok, ami miatt kiszavazták a Lajost a testületből.

A kiszavazás amúgy országszerte veszélyes üzemmód. Győrött egy ellenzékinek, Pintér Bencének sikerült legyőznie Dési Csaba András volt fideszes polgármestert, és a korábban szintén fideszes színekben tündöklő Borkai Zsoltot, akit, gondolom mindenki álmából is megismer a jachtjáról.  Most a leköszönő Fidesz-többségű testület úgy vélte, hogy semmit sem lehet rábízni egy ellenzéki városatyára. Ezért aztán olyan szabályt sikerült meghozniuk, hogy a fideszes frakcióvezető a jövőben saját maga dönthet azokban a kérdésekben, amelyekre eddig a polgármester volt jogosult. Hozzáteszem, amúgy sem egyszerű az új polgármester élete, tizennégy fideszes képviselő ellenében csak három ellenzéki ül.  De úgy látszik, minden ellenzéki hang rémisztő a NER-lovagok számára, biztos ami biztos, most már nem a polgármester döntheti el, hogy miről és mikor tárgyalhat a közgyűlés. Talán ott is attól félnek, hogy véletlenül kiszavaznak valami Lajost, és aztán kész a baj, nem is kell hozzá szexbotrány.

Aztán Pakson is kiszavazták a saját Lajosukat, Heringes Anitának még távolról sem volt ideje elfoglalni a polgármesteri székét, amikor kiderült: a kormány potom hétmilliárd forintot lenyúlt a város fő bevételi forrásából, az iparűzési adóból, és szétosztotta azok között a települések között, akik tudták, mi a teendő, mit vár el tőlük a párt és a kormány, és annak megfelelően szavaztak. A város bevételeinek egyharmadáról beszélünk. És akkor még Budapestről említést sem tettünk, igaz, a főváros vezetése jó régóta áll a szőnyeg szélén.

A legközvetlenebb demokráciát jelentő önkormányzatok ugyanolyan nehezített pályán kezdik meg ötévi működésüket, mint amilyen lejtős pályáról kell berúgni a labdát a választásokon. Adott esetben akár még a fideszeseknek is, mert rajtuk is ott a Központi Hatalom szűnni nem akaróan figyelő szeme. Ami ellen aligha van gyógyszer, védekezési mód. Ha csak azt nem mondanánk: könyörgöm, szavazzuk már ki az összes Lajost!

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2024. október 3-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.