„Zajlik
Publicisztika
Gumicsont - Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Gumicsont - Hardy Mihály jegyzete

Az utóbbi időben egyre több a gumicsont, ami szerintem a kormányzási krízis egyik legbiztosabb jele. Úgy látszik, egyre több az állami- és egyházi botrány, amiről el kell terelni a figyelmet.

Disznóság - Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Disznóság - Szénási Sándor jegyzete

Ami biztosnak látszik: a régi emberek távozása. Ezt a DK is tutira veszi a maga keserű módján, midőn a korábbi csapat letűnését az emberiség elleni totális bűncselekménynek próbálja beállítani.

A simogató pofon - Dési János jegyzete
Publicisztika

A simogató pofon - Dési János jegyzete

A lényeg, ettől még a pofon - akárhogy is nevezzük, ez bizony alapos megszorítás. Nyilván a százmilliárdokkal kitömött rendszerpropaganda lelkesen szajkózza a szöveget: ez kérem nem megszorítás, mert az csak a gyurcsányi időkben volt, meg Brüsszelben, meg a Sorosnál meg a nemváltó óvódások. Ez csak kiigazítás, esetleg elhalasztás vagy ilyesmi. Persze pofon ez, méretes.

Közfinanszírozott, vagy nem lesz – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Közfinanszírozott, vagy nem lesz – Selmeci János jegyzete

Egyszerre peches és szerencsés vagyok, mert belenőttem abba a világba, amikor az újságírókra kis túlzással már tényleg csak azoknak van szükségük, akik néznek, hallgatnak, olvasnak minket, esetleg meg akarnak venni. Amikor először mondtam be a rádióba a számlaszámot, meg a telefonszámokat, amiken csekket lehet kérni, még felvetődött a „tarhálás” vádja, mára szinte mindenki ezt csinálja azok közül, aki mögött nincsen valamelyik kormány.

A pillanat uralása – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A pillanat uralása – Rózsa Péter jegyzete

Szóval, miközben a kínai érdekek szerint és kínai hitelből épülő Belgrád-Budapest vasútvonal építéséhez az Orbán család bányájából szorgalmasan szállítják a követ, az egyre-másra felhúzott akkugyárakat lassan be lehet zárni. Ha nem, akkor a gyártáshoz szükséges gigantikus mennyiségű víz és elektromos energia szépen ki fogja szárítani a magyar gazdaság egy részét. A pillanat uralása – mint a Fidesz alapvető stratégiája – ilyen módon működik.

Béka – Józsa Márta jegyzete

29/09/2024 06:09

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

A kérdezettek kétharmada nem ért egyet azzal, hogy kormányhivatalok bezáratták a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség több iskoláját. És azt is értik, hogy a több száz gyerek életét tönkre tevő merénylet mögött Orbán mániákus bosszúhadjárata állhat. A kormánypártiak negyven százaléka értett egyet a bezárással, de közülük azok voltak a legnagyobb arányban, akik inkább bátran nem válaszoltak a feltett kérdésekre. Mindenki más pedig főhet tovább csendben …

2024. szeptember 26. Útzélen-részlet / Józsa Márta jegyzete - 2024.09.26.
02:36
00:00
Megállni is, elmenni is nehéz az utcán, vagy éppen az út szélén fekvő ember mellett. Például azért, mert nem mindig lehet kiszámítani, hogy ki hogyan fogadja a felkínált segítséget. Mert segítséget elfogadni éppen olyan nehéz ügy, mint adni. Ha nem nehezebb.

Persze nagy a különbség aközött, hogy egy jól öltözött, idős hölgy jajveszékel az utcán fekve, olyankor aligha mérlegel bárki, és a kockázatot mindössze az jelenti, hogy el kell dönteni: ott hagyhatom-e a halaszthatatlannak tűnő dolgomat, vagy megvárom vele a mentőket. Amely szolgálat vagy jön, vagy nem, kollégáimmal azt tapasztaltuk, hogy előfordulhat: három óra múltán érkezik, és isteni szerencse, hogy nem volt hó, fagy, jégeső vagy bármi más – mert laikusként elmozdítani, odébb vinni sem szerencsés egy sérültet. Vannak budapesti utcák, ahol, az ember egész napot eltölthet kapualjakban fekvő elesettekhez hívott mentő várásával. Megesett velem, hogy mire jött a segítség az illető meglépett – én úgy vagyok ezzel, hogy ezt a békát le kell nyelni. Még akkor is, ha a végletekig leterhelt mentősök letolják emiatt az embert.

Vannak azonban még ennél hatalmasabb lenyelendő kétéltűek is. A Népszava kérésére a Publicus Intézet készített egy felmérést, amelyből kiderül: a kérdezettek kétharmada nem ért egyet azzal, hogy kormányhivatalok bezáratták a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség több iskoláját. És azt is értik, hogy a több száz gyerek életét tönkre tevő –amúgy a rövid határidő miatt valószínűleg eleve törvénytelen – merénylet mögött a miniszterelnök mániákus bosszúhadjárata állhat.

Az esetről a lakosság háromnegyede hallott, ki ezt, ki azt, a kormánypártiak nagyjából negyven százaléka értett egyet a bezárással. Ami nem nagy csoda: honnan is lettek volna tényszerű információik a történtekről. De még közülük is azok voltak a legnagyobb arányban, akik inkább bátran nem válaszoltak a feltett kérdésekre. Mindenki más – a csaknem egyhangúan elítélő véleményt megfogalmazó nem kormánypártiak például - pedig főnek tovább csendben, mint az a bizonyos béka.

Persze néha felállunk, rendszerint segítünk ott, ahol különben az adónkból járna, nem a segítség, hanem maga a juss. Mondjuk az ahhoz való jog, hogy minden gyerek a neki megfelelő iskolába járhasson. És minden felnőtt egyebek mellett korrekt tájékoztatáshoz is juthasson. Még csak annyit: ha a Klubrádió az Önök akaratából és segítségével nem volna, akkor minderről – rádióban legalábbis - jó eséllyel most egy vak hangot sem hallhatnának.

Útszélen/Józsa Márta jegyzete
2024. szeptember 26., csütörtök 15.00