„Zajlik
Belső közlés

Pál Sándor Attila: Kádár János balladája

8/09/2024 18:58

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Pál Sándor Attila Kádár János balladája című költeményét hallgathatják meg a szerző előadásában.

2024. szeptember 07. Belső közlés-részlet / Felolvasás - Pál Sándor Attila: Kádár János balladája - 2024.09.08.
02:07
00:00

A fiatal kortárs költő életműve harmadik darabjaként egy különös balladáskönyvet adott ki fél évtizeddel ezelőtt, amelyben a népies és népballadák műfaját értelmezi újra kortárs szerzői szemszögből. A különleges kötetének a megjelenésétől sem függetlenül láttuk a Belső közlés című zenés irodalmi műsorunkban vendégül négy évvel ezelőtt, ahol Szegő János beszélgetett vele a stúdióban, és a költő több szerzeményét is felolvasta.

Mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallgathatják ezek közül az egyiket, az adásban elsőként elhangzó balladát, amelyet a fenti hangsáv lejátszás gombjára nyomva hallgathatnak meg, erre a hivatkozásra kattintva pedig szövegesen is elolvashatják. A műben Pál Sándor Attila Kádár valós és pszeudo-önvallomásainak részleteit ötvözi a balladák ismert fordulataival, fogalmazásmódjával, kvázi homályával, ami ilyen módon a történelmi valóság megismerésének homályosságára is utal.

 
Pál Sándor Attila
Forrás: Magvető Kiadó