„Zajlik
Belső közlés

Mircea Cărtărescu: Papírördög

11/08/2024 20:42

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A Klubrádió honlapján minden hétvégén közzéteszünk egy verses vagy prózai felvolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül. Ma Mircea Cărtărescu Papírördög című, eredetileg Tükörfordítás című műsorunkban elhangzott tárcanovelláját hallgathatják meg Valcz Péter előadásában.

2024. augusztus 05. Belső közlés-részlet / Valcz Péter felolvasása / Mircea Cărtărescu: Papírördög - 2024.08.05.
14:07
00:00

Az európai szinten is rendkívüli jelentőségű román író, Mircea Cărtărescu még első, eredetileg a szocialista Románia végnapjaiban még cenzúrázva kiadott és magyarul már teljes terjedelmében a rendszerváltás utáni évtizedben Sóvárgás címmel megjelent kötetében foglalkozott azzal a kamaszkori „ikerszerelemmel”, mely végül kafkai személyiségcserébe sodorja a benne résztvevő és lélektanilag különbözőféleképpen labilis fiút és lányt – azóta ebből a káprázatos regényből is elhangzott egy részlet Tükörfordítás című kulturális tényfeltáró és ismeretterjesztő műsorunkban a frissen végzett színész, Turi Péter előadásában.

Cărtărescu ezt a témát valamilyen okból a kétezres évek közepén megjelent, Miért szeretjük a nőket? című tárcakötetében is feldolgozta, a műfajhoz illeszkedően a történet kevésbé fajsúlyos pontjait domborítva ki ezúttal, mint amilyen például a kamaszok „előző életükből” magukkal hozott, vagyis gyerekkori előtörténete. A szerkezetileg nem, de keretezésében hasonló történetet a szerző a rövid írásában ráadásul egy reálisabb lezárás felé futtatja ki, amely maguknak a szereplőknek az életében is elhanyagolhatóbb nyomot hagy, mint a regény apokalipszise – ez az alternatív megoldás is érdekessé teszi a művet, amelyet a Tükörfordítás két évvel ezelőtti karácsonyi ünnepi adásában olvasott föl Valcz Péter színművész. A műsorban emellett elhangzott még Nádas Péter Évkönyvének részlete és Bendl Vera Aha, mint az oviban című novellája is. A Cărtărescu-rövidprózát Koszta Gabriella fordításában mától itt, a Klubrádió honlapján is meghallgathatják, ha a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintanak.

 
 Mircea Cărtărescu  Forrás: Wikipédia