„Zajlik
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

A felnőtté válás több évtizedig zajló folyamat

13/10/2024 11:07

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

A szakértők egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy felesleges a felnőtté válást szakaszokra bontani, ez ugyanis egy több évtizeden át tartó folyamat, és azzal is egyre többen értenek egyet, hogy a serdülőkor sokkal tovább tart, mint azt eddig hittük.

2024. október 09. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. október 09., szerda 10:05)
90:41
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
Tombolnak a hormonok, feszülnek az idegszálak. Röviden és tömören így lehet definiálni, hogy mit jelent a kamaszkor. Szalai Kriszta még jól emlékszik a szülőt próbáló időszakra, Epres Attila pedigjelenleg is éli a kamaszgyerekes szülők szélsőségekkel teli időszakát. A stúdióban velünk volt az az író-színésznő, aki társa ebben a kihívásban. Epres-Madarász Éva mellett vendégünk volt Pellionisz Petra gyerekpszichológus, a kamaszkorból épp kifelé tartó Vajdics Fanni és édesapja, Vajdics Ádám és egy kamaszokat nevelő édesanya, Széll Mónika.

Noha az agyban zajló változások jelentős részén a kamaszkorban túljutunk, a későbbi átalakulásoknak is lehet viselkedésre gyakorolt hatása.  A szakértők egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy felesleges a felnőtté válást szakaszokra bontani, ez ugyanis egy több évtizeden át tartó folyamat, és azzal is egyre többen értenek egyet, hogy a serdülőkor sokkal tovább tart, mint azt eddig hittük.

 
 Forrás: Mircea Iancu/Pixabay
 

A kamaszkor kifejezést 1904-ben használta először G. Stanley Hall pszichológus, és a gyermekkor és a felnőttkor között húzódó életszakasz meghatározására. A köznyelvben általában a 13-14 éves kor körül kezdődő tinédzserkorral szoktuk együtt emlegetni, de a pubertáskor lányoknél már 9-10 éves korban is elkezdődhet.

Amellett, hogy a kamaszkort befolyásolja, a test és az agy fejlődése, olyan szocioökonómiai tényezők is közrejátszanak, mint például a diákhitel, a dráguló lakhatás, a bizonytalan munkaerőpiac, az infláció, ez életszínvonal romlása. Ezek a tényezők mind kitolják a serdülőkor klasszikus állomásait, a párválasztás, családalapítás és a gazdasági függetlenség tovább váratnak magukra.

A teljes adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatja vissza!

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. október 9., szerda 10:00
Szerkesztő: Kerekes Bori