„Zajlik
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 52. epizód

28/09/2024 16:37

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában folytattuk a liberalizmus kialakulását, és az évszázadok folyamán történt változásait bemutató sorozatunkat. Már a 20. század közepén járunk, és aktuálisan választott illusztrációs filmjeinkkel néhány epizód óta az eszme Magyarországi változatára világítunk rá.

2024. szeptember 28. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. szeptember 28., szombat 13:30)
24:59
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám, történész-politológus az 1960-as évek Magyarországán az eszme rejtőzködésének okait magyarázta el. Ehhez visszaugrott az időben, és a második világháború utáni átmeneti éveket elemezte.

Ahhoz, hogy a hatvanas évek viszonylagosan engedékenyebb korszakát, és a liberalizmus akkori állapotát pontosabban megértsük, az előző héten címszavakban a rendszerváltásig vizsgáltuk a politikai klíma alakulását.

A legutóbbi adásban ismét a bemutatni kívánt korszak előtti évekre ugrottunk. Közvetlenül a második világháború utáni átmeneti időszakra, amikor a hazai liberalizmus kezdett volna körvonalazódni, de végül a kialakult rendszer, finoman szólva, nem hagyta kibontakozni azt.

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az 52. részben többek között azokról a politikusokról és aktivistákról is beszélt, akik az eszme politikai kultúrában való jelenlétéért dolgoztak már a két világháború között is. És persze a mindenkori kisember terveiről és azoknak a meg nem valósulásáról is szót ejtett egy plusz film, a Simó Sándor rendezte Apám néhány boldog éve című dráma kapcsán.

 
Jelenet a Simó Sándor rendezte Apám néhány boldog éve című filmből Forrás: Nemzeti Filmintézet
 

Paár Ádám történész-politológussal a következő adásban folytatjuk a beszélgetést. A szigorú 50-es éveket lassan maga mögött hagyó társadalom állapotáról, a liberalizmus eszméjét titkon életben tartó emberekről, illetve akkor már konkrétan a segédanyagnak szánt Falak című filmről lesz szó. 

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. szeptember 28., szombat 13.30.
szerkesztő-műsorvezető: Tímár Ágnes