„Köszönjük,
Esti gyors
Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete

A rendszeresen a befogadó klub fényes parkettájára köpködő figura lassan kezd kiszorulni a tánckörből, és ez akkor is így van, ha a következő félévben a magyar képviselőcsoport tölti be a soros EU elnökség szerepét.

Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete

Ez a mostani négyhónapos, tulajdonképpeni ex-lex állapot sem jöhetett volna létre, ha Magyarország jogrendjét, azt a bizonyos, egykor jogállamnak titulált valamit, nem buherálta, sufnituningolta volna agyon – a saját szája íze szerint az Orbán-kormány és a Fidesz.

Nagy kutya – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Nagy kutya – Józsa Márta jegyzete

Ide-oda röptükben nem feledkeznek meg egyéb fontos dolgaikról sem, például, hogy hogyan lehetne beülni valamelyik uniós szélsőjobbos frakcióba, ahol aztán kiderül: nem hiányzik a magyar EP-delegátus senkinek.

A külpolitika magyar géniusza – Selmeci János jegyzete

21/06/2024 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

 | Szerkesztő: Wilk Valentin

Orbán "marha hasznosnak" bizonyult döntéseiből szedett csokrot a szerző. Hol, mikor, hogyan szolgálta az ország politikai vezetője a magyar érdekeket külföldön?

2024. június 21. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2024.06.21.
03:07
00:00

Amennyiben tényleg igaz, hogy annak is kell valahol lenni, akire sehol nem vár senki, legföljebb Geert Wilders és Marine Le Pen, akkor persze a semmiben levés is levés, a létezés magányos és kevéssé hatékony formája, még sajnáljuk is, aki hasonlóan jár, talán még akkor is szánjuk kicsit, ha egyáltalán nem érdemel többet.

A hazája viszont többet érdemelne.

A külpolitika magyar géniuszának először sikerült kiléptetnie pártját az azóta tovább erősödő Néppártból, az uniós pártcsaláddal például olyasmiken sikerült összevesznie a magyar kormánynak, mint a CEU kiutálása az országból, vagy a Stop Soros törvény elfogadása, tehát a fideszes EP-képviselők befolyásának és a magyar érdek képviseletének elvesztéséért cserébe elhagyta az országot egy elitegyetem, a civilek meg élnek-virulnak azóta is. De tényleg, önök emlékeznek még, hogy mi volt abban a törvényben?

Persze a szakításhoz az is kellett, hogy lejárató plakátokra került az Európai Bizottság akkori néppárti elnöke, el tudjuk ugye képzelni, mekkora veszélybe került volna a Fidesz kormányzása, ha nincsenek junckeres plakátok, viszont van CEU-s gender szak. Nagyon megérte, ugye?

A Néppárt mellett erősödött még a Meloni nevével fémjelzett Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád is, akiknek már szintén nem kell a Fidesz, pedig két éve még alighanem örömtáncot jártak volna a 11 képviselő láttán, de mivel a géniusznak a békepártisággal megnyert választás után is sikerült kitartania Putyin mellett tök feleslegesen, és a végletekig akadályozott mindent, amit az unió aztán úgyis megtett Ukrajnáért, ma már többet vinne, mint amennyit hozna az atlantista frakciónak. Marha hasznos volt az egyébként az azóta NATO-tag finnek meg pláne svédek csatlakozásának akadályozása is, többek között éppen ezen országok tagpártjai vétózták meg, hogy a magyar kormánypárt csatlakozni tudjon egy értelmezhető frakcióhoz.

Ha pedig szavazói még mindig kitartanak amellett, hogy a vezető külpolitikai zsenialitása párját ritkítja, akkor emlékeztetnék; ők már nem tagjai a legbefolyásosabb pártcsaládnak, legnagyobb hazai kihívójuk viszont igen. A Tisza Párt befogadása ráadásul sokkal inkább a Fidesznek szól, mint Magyar Péternek; a néppártiaknak ugyanúgy fogalmuk sincs arról, hogy pontosan kiket vesznek maguk közé, mint ahogy a magyar választók 30 százaléka sem igen tudhatta, hogy kire szavaz.

A géniusznak az itt emlegetett nagy eredményei után ráadásul visszakoznia kell; az eddig hazánk ellenségének számító holland fickó az ő támogatásával lesz a NATO főtitkára, az ukrán-román meccs szünetében pedig egy fideszes EP-képviselőre hivatkozva mondta be az egyperces híradó, hogy minden rendben, Ukrajna folytathatja a csatlakozást az unióhoz.

Micsoda sikerek, micsoda döntések, Magyarország érdeke meg köszöni szépen, hol van? 

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2024. június 21-i, pénteki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI