„Zajlik
Publicisztika
Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Új élet vár – Dési János jegyzete
Publicisztika

Új élet vár – Dési János jegyzete

Tisztelt Bese Gergő Péter! Végre legyél szabad és boldog. Nem muszáj többet hazudnod, magadnak se, a szeretteidnek se, nekünk se, az egyházadnak se. Úgy élhetsz, ahogy jólesik. Meg ha ezért nem járnak állami százmilliók, akkor is jó tud lenni. Próbáld ki!

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete

A szülők, akik éppen készítették elő a gyerek ünneplő ruháját az évnyitóra, arra döbbentek rá, hogy nem csak amit nincs, hanem ahol sincs ünnepelni. Három nappal aztán az iskolakezdés után, amely több száz gyerek számára rémálom lesz egész életükben, kihallgatott az ügyészség egy fiatal nőt, édesanyát, aki valamikor EP-képviselő lévén megpróbálta megakadályozni, hogy a NAV megszállja a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit.

A zsarnokok megpróbálják – Dési János jegyzete

10/08/2024 16:27

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Egyelőre nem úgy általában kívánja az igazságügyinek csúfolt tárca bevezetni a cenzúrát, csak a “háborús uszításra:” Ahogy a Szuverenitásvédelminek nevezett képződménynek is az első dolga az volt, hogy rátámadjon a független sajtóra és civil szervezetekre. Vagyis ne legyenek illúzióink.

2024. augusztus 10. Hetes Stúdió - Dési János jegyzete - 2024.08.10.
04:19
00:00

A szabad és független sajtó csak viháncol és lázítgat, de rövidesen rend lesz itt ismét, hogy a Kárpátok, a Zengő bércei adják a másikat.

Lesz cenzúra, mert oké, hogy a Népszabadság már nem irkál helikopterezésekről, meg a Klubrádió nem szól rádiófrekvencián, vagy a megyei sajtó propagandauszítmánnyá tömörítve, de mégis. Lesz cenzúra, amely a “háborús propaganda” megfékezésére szolgál majd.

Nyilván sokan emlékeznek annak a Népszava-címlapnak a képére, amely 1916-ban jelent meg a nagy főcímmel: I. Ferenc József meghalt – és utána a teljesen üres újságoldal. A gondos cenzúra, megakadályozandó a felesleges háborús, vagy akkor éppen békepárti propagandát szépen kihúzott mindent. Jegyezzük meg, hogy a gondos cenzurális tevékenység sem mentette meg a monarchiát, az országot, jött Trianon – ennyit a cenzúra hatékonyságáról. de tudjuk, a zsarnokok már csak ilyenek, megpróbálják.

Igaz, egyelőre nem úgy általában kívánja az igazságügyinek csúfolt tárca bevezetni a cenzúrát, csak a “háborús uszításra:” Ahogy a Szuverenitásvédelminek nevezett képződménynek is az első dolga az volt, hogy rátámadjon a független sajtóra és civil szervezetekre. Vagyis ne legyenek illúzióink.

Megírni, hogy Tiborcz és társasága az elmúlt hetekben 250 milliárdért vásárolt be cégeket, teljesen nyilvánvalóan kimeríti a háborús uszítás fogalmát. Ahogy annak a felemlegetése is, hogy a szakrendelő előtt órákig kénytelenek sorban állni az emberek, hogy ultrahangvizsgálatra időpontot kapjanak és aki nem elég élelmes, az szeptemberben vagy októberben újra beállhat a sorba – s onnan már csak pár hónap, és ha még él, lehet, hogy meg is vizsgálják. Az efféle híreket a cenzúra joggal fogja betiltani, Mert ez kétségtelen, háborús uszítás. Ahogy a béke védelmében az sem kerülhet ezentúl az első nyilvánosságba, hogy a Nemzeti Színházat inkább elkerülik a nézők, mint látogatják – és minden egyes jegyhez 27 ezer forint állami támogatás jár – miközben a független színházak kivégzése zavartalanul folyik. A cenzúra módja egyelőre még bizonytalan. De pár újság kinyírása szépen meglesz hamarosan, már csak a statuálás végett is. A szovjet, akarom mondani, az orosz tanácsadók már hegyezik a ceruzájukat (karandas).

Régi tapasztalat, hogy a társadalom egy kis részében minden cenzúra ellenére, vagy éppen azért, marad igény a valódi hírekre. Ilyenkor alakul ki a szamizdat, a külföldről sugárzott rádió és a többi. Persze az internet jelenléte árnyalja ezt a képet. De vigyázó szemeteket Moszkvára vessétek, ott már ügyesen korlátozni tudják azt is, ami a világhálón keresztül eljuthat a népekhez.

A „háborús propaganda” cenzúrázása viszont még csak az első lépés. Ja, március 15-ig a 12 pontot is át kell tekinteni, és megszerkeszteni. A Követeljük a cenzúra eltörlését! helyett javasoljuk, a Még több yachtot Mészáros Lőrincnek!, és Andika, ne fogd meg! – háborús propaganda.

Az adónkból finanszírozott állami propagandaadókon már most is csak jó hírek mennek – egyszer meghallgattam, jó tudni, hogy milyen remek helyen élünk és Istentől választott vezetőink hősiesen megvédenek minket. De az agitprop osztály valószínűleg a Klubrádiót is kötelezi a jó hírek sugárzására, a „háborús propaganda” helyett – tehát gyakoroljunk.

Orbán Viktor tegnap kétszer is megmentette a világbékét és fél kézzel legyőzte a Brüsszelt. A miniszterelnökhöz közelálló források szerint idén a  kovászos uborkája még sokkal roppanósabb lett, mint tavaly, hála a kormány népességnövekedést inspiráló intézkedéseinek.

Jó lesz, mi?

Hetes Stúdió/Dési János jegyzete
2024. augusztus 10., szombat 15.00