„Zajlik
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 53. epizód

6/10/2024 17:36

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Az 1960-as évek Magyarországának, illetve az akkor kevéssé nyilvános liberalizmus elemzésének lassan a végéhez közelítünk. Legalábbis egy fontos szakasz lezárására készülünk. Ehhez, a Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásban több illusztrációként szolgáló filmet is felsorakoztattunk.

2024. október 05. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. október 05., szombat 13:30)
25:29
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Természetesen a Falak című dráma foglalja össze a legpontosabban azt a világot, amely az aktuális bezártság hangulatát és a megelőző évek, események hagyta sebek szinte titokban gyógyítgatását lefesti. Azonban az 1956-os forradalmat megelőző Rákosi-korszak, és annak önkényes kegyetlenségei több különböző alkotásban megjelenik. Hol drámai színezetet kap, hol abszurd humorba ágyazzák a történéseket.

Paár Ádám, történész-politológus a forradalom előtti kitelepítések időszakát a Te rongyos élet című filmmel példázta, ahogy a forradalom utáni enyhülésben működtetett, és az állam által elnézett második gazdasággal szemben rámutatott az 50-es évek legelejére, amely még a padlássöpréseknek és a feketevágás komoly büntetésének kora volt, amelyhez kézenfekvő segédanyagként említettük a szintén Bacsó Péter rendezte A tanú című dramedyt, még ha nem is így nevezték, akkor a műfajt.

Te rongyos élet
 
Udvaros Dorottya, a Te rongyos élet című film főszerepében
 

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az 53. részben a fentieken kívül az emigrációba vonult korábbi politikusok és aktivisták külföldi erőfeszítéseit méltatta. Főbb pontjaiban ismertette Kéthly Anna és Jászi Oszkár terveit. Elmondta, 1973-ban a szociáldemokrata politikusok kidolgoztak egy a skandináv modellen alapuló programot, amely szerintük alkalmazható lett volna a magyar gazdaságra, politikára és a társadalomszervezésre. Ekkor még világpiaci ár alatt biztosította a Szovjetunió hazánk számára az energiahordozókat, vagyis az országot nem terhelte az a komoly adóssághalmaz, amelyet 1979-től aztán a rendszerváltásig görgetett maga előtt.

Azt is hozzátette a kutató, hogy Kéthlyék abbéli hite, hogy ha megvalósulna az általuk tervezett változás Magyarországon, akkor a nyugat bizonyára a segítségünkre sietne, sajnos nem volt reális elképzelés.

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. október 5., szombat 13.30.
szerkesztő-műsorvezető: Tímár Ágnes

 

Paár Ádám történész-politológussal a következő adásban folytatjuk a beszélgetést. A Falak című film konkrét cselekményét, illetve karaktereit vizsgálja, és tetteiket történelmi kontextusba helyezi.