„Zajlik
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 54. epizód

13/10/2024 20:34

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus adásában a magyarországi liberalizmus egyik viszontagságos időszakáról, az 1960-as évekről beszélgettünk. A korabeli viszonyok értelmezéséhez a Falak című film cselekményét hozta példaként Paár Ádám, történész-politológus.

2024. október 12. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. október 12., szombat 13:30)
25:39
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Az előző hetekben olyan filmalkotások bukkantak fel beszélgetéseinkben, mint A tanú, a Te rongyos élet, vagy éppen az Apám néhány boldog éve.

Minden választott mű azt a funkciót látta el, hogy az adott évek, amelyeket bemutat, pontosabb képet kapjanak, együtt pedig az összefüggéseket is könnyebben értelmezhessük.

Paár Ádám történész-politológus, a korábbi adásokban már többször említette a Falak című drámát, amely talán a legátfogóbban mutat rá a korszak politikai légkörére.

Mint több fontos alkotás akkorról, ez is részben az 1956-os forradalom előtti és utáni éveket állítja szembe egymással. Némileg rendszerkritikus a mű, teszi hozzá a történész, de csak annyira, hogy átjusson azért a szűrőn. Ezt többek között a külföldre menekült magyarok negatív ábrázolásával éri el.

 
Latinovits Zoltán
a Falak című filmben. Rendező: Kovács András Forrás: nfi.hu
 

Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa az 54. részben a fentieken kívül a Falak történetét és figuráinak motivációit helyezi történelmi kontextusba.

Az 1967-ben készült film, szerinte, elsősorban az itthon maradás és az emigrálás közötti morális különbséget vizsgálja, továbbá a reformtervek megvalósulási lehetőségeit. Azt a szomorú következtetést hangsúlyozza, hogy hiába kerül az ember egyre nehezebb, vagy éppen erkölcsileg, ideológiailag elfogadhatatlan helyzetbe, fokozatosan idomul hozzá, mert ez az életösztön része.

Paár Ádám, hozzátette, sok rendszer ezzel a jelenséggel él vissza hatalma gyakorlásakor.

Ebben az adásban, lezártuk. a Falak című film elemzését. Legközelebb egy újabb klasszikus, a Megáll az idő képkockákra bontásához készíti elő a terepet Paár Ádám történész-politológus.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja vissza!

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. október 12., szombat 13.30.
szerkesztő-műsorvezető: Tímár Ágnes